Kelderzwam (Coniophora Puteana)
De kelderzwam is een veelvoorkomende schimmel, die het snelst in zeer vochtige condities groeit. De schimmel komt dan ook vaak voor in hout dat door lekkage of inwateren nat is geworden. Daarom wordt kelderzwam ook wel natrotschimmel genoemd. In hout van begane grondvloeren wordt deze schimmel vaak aangetroffen. Met name als de vloer nat is verwerkt of als door opname van water uit de grond of uit de muren de vloer weer vochtig is geworden. Deze zwamsoort groeit zelden op metselwerk. De kelderzwam tast zowel naald- als loofhout aan en vormt, in tegenstelling tot de huiszwam, weinig schimmeldraden op het hout. U herkent de kelderzwam aan zijn donkerbruine uitwaaierende draden. Deze zwam kan zich in rap tempo door een pand of woning verplaatsen en onherstelbare schade aanrichten.
Schade
De kelderzwam veroorzaakt zogenaamde bruinrot. Het hout heeft een bruinachtige verkleuring en verliest samenhang, waardoor de constructie instabiel wordt. Wanneer deze ongenode gast om zich heen grijpt, kan de draagkracht van de vloer binnen zes maanden met de helft afnemen. Snelle behandeling van deze zwam is gewenst! Het is raadzaam om altijd goed te ventileren. Mocht u toch een huiszwam aantreffen, laat deze dan direct professioneel verwijderen!
Behandeltechniek
Wanneer onze deskundigen vermoeden dat er sprake is van zwamaantasting, worden hout- en eventueel metselwerk geïnspecteerd. Bij de behandeling van zwam gaan we zeer zorgvuldig te werk. Aangetast houtwerk wordt tot een meter voorbij de aangedane zone verwijderd, omdat de schimmeldraden zich dieper in het hout kunnen verspreiden. In het muurwerk worden tijdens de inspectie boorgaten aangebracht. Wanneer inwendige schimmeldraden in het muurwerk worden gevonden, volgt een grondige behandeling. Pleisterwerk wordt verwijderd, omdat de schimmeldraden ook achter pleisterwerk als tentakels om zich heen kunnen grijpen. Vervolgens onderwerpen we het aangetaste muurwerk aan een hittebehandeling. Met een gasbrander worden de restanten van de zwam weggebrand. We zullen de voegen uitkrabben en borstelen en vervolgens iinjecteren met een impregneermiddel. Ook herstelde wanden, vloeren en draagbalken worden preventief behandeld tegen zwammen door middel van een oppervlakkige behandeling.
Kruipruimte
Door een stijgend en dalend waterpeil, kunnen zwammen sneller ontstaan in kruipruimten. Wanneer we zwamsporen in kruipruimten aantreffen, gaan we grondig te werk, omdat de zwam kan doorslaan naar de fundering en vloer van een pand. We hanteren dezelfde grondige behandeling zoals hierboven beschreven. We gaan zelfs zo ver dat we met zwamsporen besmet zand in de kruipruimte wegscheppen en vervangen. De nieuwe bodem wordt uiteraard weer voorzien van een preventief middel tegen zwamaantasting. Ook niet-aangetaste balken en balkkoppen zullen we preventief injecteren. Alles om uw pand en uw gezondheid zo goed mogelijk te waarborgen!