Back to Top
Gaatjes van de Boktor

Houtherstel in monumenten

 

Dankzij hun houten constructie zijn veel monumentale panden ontvankelijk voor houtaantasting door insecten en -zwammen. Ook door optrekkend vocht kunnen draagbalken en vloeren in oude bouwwerken gaan veren en buigen. Wanneer u hier geen actie op onderneemt, kan dit leiden tot verzakkingen en ernstige schade zoals instorting. Om ons cultureel erfgoed goed te bewaken en te verduurzamen, is het nodig om in oude panden regelmatig houtherstelwerkzaamheden uit te voeren.

Maak direct een afspraak.

 

Herstel, conservering en restauratie

 

RDC-Conservering is gespecialiseerd in het herstel, de conservering en restauratie van hout in monumentale panden. Zo hebben wij eerder Slot Assumburg in Heemskerk, panden in het Zuiderzee Museum en diverse kerken en grachtenpanden onder handen genomen. Door toepassing van de juiste technieken, kunnen we voorkomen dat steunpalen en draagbalken doorbuigen, vloeren gaan veren en dakpannen gaan schuiven.

 

Houtconstructies bewerken

 

Er zijn diverse technieken voorhanden om het houtwerk in monumentale panden te verstevigen. Een veel door ons toegepaste techniek is het werken met om balkonderdelen te vervangen en nieuwe onderdelen met de oude constructie te verlijmen. Daarnaast kunnen we tijdens een uitvoerige inspectie de kwaliteit en kracht van het hout in het hele pand indiceren. Indien nodig passen we bestrijdingstechnieken toe om houtworm en zwammen uit het hout te verwijderen. Hierbij maken we soms gebruik van de techniek houtstralen om hout te ontdoen van verflagen. Uiteraard kunnen we het bewerkte ‘schone’ hout nadien afsmeren met insectenwerende hars.

 

Houtherstel door RDC-Conservering

 

RDC-Conservering heeft jarenlange ervaring in houtherstelwerkzaamheden in monumentale panden. Met zorgvuldige precisie gaan wij voor duurzaam behoud van ons Nederlands cultureel erfgoed. Onze experts op het gebied van houtinsecten- en zwambestrijding en timmerlieden gaan gezamenlijk uitvoerig en met precisie te werk om eventuele schade door ‘moe’ hout te beperken en uw houtconstructie te verstevigen. Voor een duurzame toekomst van uw monument!

Neem contact op voor meer informatie.